Anlægning Af Dam og filterhus

Foråret 2018 sad min kone og jeg her under cypressen på en dejlig varm eftermiddag med kaffen i hånden og drømte stort. Vi havde lige fået separeret kloak og kunne se det var en god mulighed at realisere nogle drømme, og ikke mindst reetablere haven.
Vi besluttede at lave en 2030 plan 🙂 som indeholdte opførelse af en hævet udestue, 80 m2 belægning og da ungerne nu er blevet store blev ideen om havedam fra 2001 genoplivet. Nu skulle det være men først som 3. og sidste del af 2030 planen.
Heldigvis var sommer 2018 den bedst i mands minde og jeg fik lavet udestue og flisebelægning så jeg sidst i septemper kunne begynde at gøre klar til udgravning af dam.

For at holde omkostningerne nede valgte jeg hånddoseren frem for at leje en maskine, og jeg var jo i god træning fra foråret med udgravning til udestue og flisebelægning.
Tænkte da jeg gik i gang der kan være 100 l i trillebøren, så det 10 trillebøre fuld på 1 m3 så 1 børe om dagen og det er færdig til foråret :-), og det holdt stik selvom der var en enkelt udfordring undervejs i form af en meget stor sten, som jeg først forsøgte at få op uden held. Dernæst prøvede jeg at skære/slå den i mindre stykker, men til sidst måtte jeg give op.
Heldigvis var toppen af den mere end 1 m under den forventede overflade af dammen, samt helt ud i kanten.
Dammen er nærmest en halv oval form 5x4m dybden blev 1,5 m da jeg ikke kunne komme længere end ca 1,2 m pga grundvandspejlet. Min oprindelige plan var ellers at jeg skulle ned i omkring 1,8-2 m på det dybeste , men det blev ændret da jeg ikke lige kunne overskue at lave pumpebrønd til grundvandssænkning.
Den opgravet jord er blev lagt rundt om dammen for at give den mere dybde og det blev som nævnt til 1,5 m i midten ved bunddrændet og så svagt stigende til 1,4 ud ved kanten.
Har lavet lodrette kanter for at få så meget volume som muligt på de få kvadratmeter jeg har til rådighed.

Påsken 2019 var tiden kommet til at grave ud til filterhuset, og få støbt fundament og gulv i dette, samt sætte bunddræn og støbe det fast. Ved samme lejlighed støbte jeg en kant af fundablokke i lagt 10 mm kamstål på kanten af hullet. Det er gjort for at undgå kanten skal skride sammen når jeg begynder at sætte natursten til sidst efter folien er på plads. Denne støbte kant kommer til at være 25 cm under vandspejlet.
Påsken viste sig fra sin gode side og jeg blev færdig med fundament, og foråret blev brugt på at mure filterhuset op, og ja indrømmet det ser lidt voldsomt ud men synes det kunne være sjovt at lave det i sten frem for træ. da jeg aldrig har prøvet det før. Endvidere tænkte jeg det ville være rart med plads til vedligeholdelse af filter. Jo mere besværligt og træls det er at komme til jo mindre kan lysten jo også blive til at passe det ordenligt.

Tagkonstruktionen er flad med et lille fald mod det ene hjørne. Sternen er kørt 6 cm op over kant af tagkrydsfiner, og så er der lagt en epdmfolie ud over hele taget og afslutning gemt under sternkapsel. Til sidst er der lagt grønt tag ud fra Growtek. Det kom med underfilt og stenurter i ruller ligesom rullegræs. Utroligt nemt at ligge ud.
Valgte det grønne tag fordi det var anderledes og for at have noget pænt at kigge på oppe fra udestuen udeover dammen selvfølgelig ?

Vi kunne allerede se hvor meget liv de små blomster gav i form af bier sommerfugle osv i løbet af sommeren. Resten af sommeren gik med at lægge havestien i chaussesten til kaffepladsen under cypressen. Anlægning af lille bålblads og ny græsplæne.
Efteråret var tid til afslapning og foresætte mine tegne/malefærdigheder.


Her først i januar kom jeg til at kigge på hvilke pvc stumper jeg mangler, og nu kan jeg bare slet ikke vente med det skal blive forår så jeg kan få folie og vand i den dam hehe. Derfor har jeg faktisk lavet denne side om projektet for at holde mig lidt beskæftiget i denne ventetid.

Havedammen