Foråret 2018 sad min kone og jeg her under cypressen på en dejlig varm eftermiddag med kaffen i hånden og drømte stort. Vi havde lige fået separeret kloak og kunne se det var en god mulighed at realisere nogle drømme, og ikke mindst reetablere haven.
Vi besluttede at lave en 2030 plan 🙂 som indeholdte opførelse af en hævet udestue, 80 m2 belægning og da ungerne nu er blevet store blev ideen om havedam fra 2001 genoplivet. Nu skulle det være men først som 3. og sidste del af 2030 planen.
Heldigvis var sommer 2018 den bedst i mands minde og jeg fik lavet udestue og flisebelægning så jeg sidst i septemper kunne begynde at gøre klar til udgravning af dam.
For at holde omkostningerne nede valgte jeg hånddoseren frem for at leje en maskine, og jeg var jo i god træning fra foråret med udgravning til udestue og flisebelægning.
Tænkte da jeg gik i gang der kan være 100 l i trillebøren, så det 10 trillebøre fuld på 1 m3 så 1 børe om dagen og det er færdig til foråret :-), og det holdt stik selvom der var en enkelt udfordring undervejs i form af en meget stor sten, som jeg først forsøgte at få op uden held. Dernæst prøvede jeg at skære/slå den i mindre stykker, men til sidst måtte jeg give op.
Heldigvis var toppen af den mere end 1 m under den forventede overflade af dammen, samt helt ud i kanten.
Dammen er nærmest en halv oval form 5x4m dybden blev 1,5 m da jeg ikke kunne komme længere end ca 1,2 m pga grundvandspejlet. Min oprindelige plan var ellers at jeg skulle ned i omkring 1,8-2 m på det dybeste , men det blev ændret da jeg ikke lige kunne overskue at lave pumpebrønd til grundvandssænkning.
Den opgravet jord er blev lagt rundt om dammen for at give den mere dybde og det blev som nævnt til 1,5 m i midten ved bunddrændet og så svagt stigende til 1,4 ud ved kanten.
Har lavet lodrette kanter for at få så meget volume som muligt på de få kvadratmeter jeg har til rådighed.
Påsken 2019 var tiden kommet til at grave ud til filterhuset, og få støbt fundament og gulv i dette, samt sætte bunddræn og støbe det fast. Ved samme lejlighed støbte jeg en kant af fundablokke i lagt 10 mm kamstål på kanten af hullet. Det er gjort for at undgå kanten skal skride sammen når jeg begynder at sætte natursten til sidst efter folien er på plads. Denne støbte kant kommer til at være 25 cm under vandspejlet.
Påsken viste sig fra sin gode side og jeg blev færdig med fundament, og foråret blev brugt på at mure filterhuset op, og ja indrømmet det ser lidt voldsomt ud men synes det kunne være sjovt at lave det i sten frem for træ. da jeg aldrig har prøvet det før. Endvidere tænkte jeg det ville være rart med plads til vedligeholdelse af filter. Jo mere besværligt og træls det er at komme til jo mindre kan lysten jo også blive til at passe det ordenligt.
Tagkonstruktionen er flad med et lille fald mod det ene hjørne. Sternen er kørt 6 cm op over kant af tagkrydsfiner, og så er der lagt en epdmfolie ud over hele taget og afslutning gemt under sternkapsel. Til sidst er der lagt grønt tag ud fra Growtek. Det kom med underfilt og stenurter i ruller ligesom rullegræs. Utroligt nemt at ligge ud.
Valgte det grønne tag fordi det var anderledes og for at have noget pænt at kigge på oppe fra udestuen udeover dammen selvfølgelig ?
Vi kunne allerede se hvor meget liv de små blomster gav i form af bier sommerfugle osv i løbet af sommeren. Resten af sommeren gik med at lægge havestien i chaussesten til kaffepladsen under cypressen. Anlægning af lille bålblads og ny græsplæne.
Efteråret var tid til afslapning og foresætte mine tegne/malefærdigheder.
Januar 2020 fik jeg styr på pvc stumper jeg manglede til rørføring, og fik dem bestilt sammen med cirkulationspumpe, og en luftpumpe til Nexus. Begyndte at skære rør til og samle uden lim til en start, så jeg var sikker på tingene var placeret rigtig, og for ikke at få nogle ubehagelige overraskelser når jeg først begyndte at lime det hele sammen.
Fik også bestilt 1,2 Epdm folie fra firestone 9,15 x 11 m. Havde lidt problemer med at finde en egnet fiberdug. Dem der solgt folien havde kun max 200g fiberdug, og da jeg havde søgt lidt på nettet viste jeg den tyndeste dug de bruger når der anlægges kunstige søer er 300 g. Heldigvis kunne jeg via XL byg få fat i en rulle fibertex F-300M 2,1 x 50 m hvilket var lige rigeligt men var ikke meget dyrere end at have købt en tyndere fiberdug, så for at gøre det så godt som muligt fra start blev det sådan.
Alle materialer havde jeg hjemme i starten af marts, så da corona nedlukning af landet ramte midt i marts forstyrrede det ikke projektet tværtimod fik jeg jo masser af tid til at arbejde med dammen.
Puha sådan en folie den er tung, men Randi, Anders, Marie, mig lidt tålmodighed så gik det faktisk helt fint
Bunddrænet jeg har er en spinddrifter dvs der kommer luft op igennem hætten. Hullet til luft er 32 mm og skal gå over i en 10 mm studs på røret til hætten så jeg fandt 3 bøsninger
Med alle gennemføring og bunddræn monteret og limet lod jeg det hærde i 24 timer inden det spændende øjeblik hvor jeg kunne begynde at hælde vand i for at se om det var tæt. Da der i denne periode stadig var nattefrost havde jeg dækket af med vintermåtter for at frosten ikke skulle påvirke limen.
Startede med at fylde vand på i rolig tempo så jeg kunne jævne så mange folder ud som muligt, og synes faktisk det lykkedes helt fint i hele bunden og så lavede jeg folderne opad de lodrette sider. Her ses det ikke så tydligt når først der er vand i. Endvidere lod jeg folderne gå den samme vej som cirkulation også vil være i dammen. I håb om skidt ikke vil samle sig på samme måde som hvis vandet strømmede mod folderne.
Så blev det tid til at sætte de første kant sten. Vi brugte marksten så store som vi kunne tumle dem. De blev vasket af for jord med skurebørste og vandslange. Kan da sige at vi har vaske så mange sten til dette projekt at vi har slidt 2 skurebørster helt op. Denne proces med at sætte sten tog væsentlig længere tid end jeg havde forestillet mig. Det var lidt ligesom at ligge puslespil, at finde og dreje stenene så de passede sammen. Vandstanden max niveau vil blive ca 25 cm over den støbte kant, så det var svært at finde sten vi kune tumle der kunne stå direkte på kanten og stikke tilpas ovenover til hejren ikke vil få alt for nemt ved at stå på kanten og fiske. Derfor består kanten også mange steder af 2 sten ovenpå hinanden for at nå en god højde. De steder jeg brugte 2 sten forsøgte jeg så vidt muligt at den nederste sten ikke var mere end 12-15 cm så samlingen ville være under vand og derved for den øverste sten til at se større ud.
De store sten og dem som var ekstra ru og kantede satte jeg ovenpå stumper af fiberdug for at beskytte folien også. Desuden er det vigtigt når man sætter sten på denne måde at man sørger for at løfte dem og ikke blot dreje og trække i dem når de står på folien for så er jeg ret sikker på man nemt kan lave en skade selvom det er stærk folie. Samtigdig med at stenene blev sat var det også vigtig at få strammet folien fint ud for at lave folderne så pæne og lidt synlige som muligt. Endvidere forsøgte jeg så vidt mulig at trække stenene 5-15 cm udover kanten således at de også var med til at skjule folderne opad de lodrette sider. Det var selvfølgelig ikke alle steder det kunne lade sig gøre at de kom lige langt udover kanten da vi samtidig også skulle være sikker på de ikke kunne tippe i hvis man engang skulle stå på kanten af eller anden årsag
billed 4 efter hele første weekend
Billed 5 en uge senere mangler her kun en eftermiddag for at få puslespillet til at gå op
Næste skridt er at få lavet den lillehævet sø hvorfra vandet løb retur fra filter og via lille vandfald tilbage i dammen. Var lidt i tvivl om hvordan jeg skulle lave det, men blev enig med mig selv om jeg ville bruge et tyndt lag søsten i bunden, og et lidt tykkere lag til at plante i ude i siderne. Det viste sig så at det ikke var en vild god ide, så i skrivende stund her et halv år efter har jeg faktisk allerede tømt den lille dam for søsten og så har jeg bare planter i kurve og muligheden for at smide en dykpumpe i og suge slam op en gang eller 2 om året, men det regner jeg med at berette mere om senere.
Da returdammen var færdig kunne jeg forsætte med at lave bagkanten af dammen og skjule foliekanten. Nogle steder på bagkanten er der lavet plads til planter som er blevet plantet i søsten. Her vil der selvfølgelig også samle sig skidt på sigt, men har en formodning om det går når det er fyldt med planter der vil bruge næring.
Det var den så nu var det med at få bagkanten færdig og få gang i pumpe og filteret.
så blev der plantet Iris, Engkabbeleje, pontederia, kattehale m.m.